Sýrsky prezident Asad sa nemieni vzdať svojej funkcie

22.01.2014 Celý región

Montreux (TASR) - Sýrsky prezident Bašár Asad sa nemieni vzdať svojej funkcie, aj keď to dnes požadovala väčšina delegátov na úvod medzinárodnej mierovej konferencie vo švajčiarskom Montreux. "Asad neodíde," ubezpečil dnes novinárov sýrsky minister informácií Umrán Zuabí, ktorý je členom sýrskej vládnej delegácie na konferencii v Montreux.

Po skončení dnešného plenárneho zasadnutia Zuabí uviedol, že väčšina zúčastnených ministrov zahraničných vecí, ktorí vystúpili s prejavmi, nemá dôveryhodné informácie o dianí v Sýrii, preto väčšina ich záverov nie je správna a "hrajú (tak) do karát teroristom".

Samotný Asad tento týždeň v rozhovore pre agentúru AFP povedal, že je "veľmi pravdepodobné", že sa bude o najvyšší úrad opäť uchádzať v júnových prezidentských voľbách. Zároveň vylúčil, že by Národná koalícia sýrskych revolučných a opozičných síl dostala v novej vláde nejaké ministerské posty - označil to za "úplne nerealistické".

Mierová konferencia o Sýrii, známa aj ako Ženeva-2, sa dnes konala vo švajčiarskom kúpeľnom stredisku Montreux ministerskou schôdzkou, ktorej predsedá generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

Pozvaní boli zástupcovia 40 krajín vrátane svetových veľmocí a štátov regiónu. Sýrsku vládnu delegáciu vedie minister zahraničných vecí Walíd Mualim a na čele delegácie sýrskej opozície je Ahmad Džarba.

Ako informovala agentúra RIA Novosti, pred vstupom do ochrannej zóny pred dejiskom mierovej konferencie sa dnes zišlo asi 200 prívržencov sýrskeho vládneho režimu, ktorí tam skandovali slogany na podporu Bašára Asada. Polícia proti nim nezasahovala.

Pan Ki-mun v úvodnom príhovore vyzval obe strany sýrskeho konfliktu, aby vyvinuli veľké úsilie v záujme ukončenia občianskej vojny v krajine. Uviedol, že musia čeliť veľkým výzvam, ktoré však nie sú neprekonateľné. Vyzval, aby rokovanie bolo konštruktívne a bez emócií.H. Rúhání: Nádeje na úspech mierovej konferencie sú malé
Iránsky prezident Hasan Rúhání dnes vyhlásil, že mierová konferencia o ukončení občianskej vojny v Sýrii, ktorá sa dnes začala vo švajčiarskom Montreux, sa pravdepodobne neskončí úspešne.

Rúhání uviedol, že na rozhovoroch budú chýbať niektorí vplyvní aktéri, pričom sa na nich zúčastňujú krajiny, ktoré sú podľa neho samy zodpovedné za nestabilitu v Sýrii. Preto by sa od nich nemalo veľa očakávať, dodal podľa agentúry DPA.

"Boli by sme, samozrejme, šťastní, ak by konferencia viedla k mieru v Sýrii, ale vyzerá to, že nádej na to malá," povedal Rúhání pred odletom na svetové ekonomické fórum v Davose.

Iránska oficiálna tlačová agentúra IRNA priniesla Rúháního vyjadrenie o tom, že "konferencia Ženeva-2 stroskotala ešte predtým, než sa vôbec začala", informovala agentúra Reuters.

"Sýrčania musia začať spolu hovoriť," zdôraznil Pan a apeloval na obe strany konfliktu, aby dosiahli dohodu vychádzajúcu zo záverov mierovej schôdzky z roku 2012, ktorá vyzvala na vytvorenie prechodnej vlády dohliadajúcej na proces zmien v Sýrii.

"Niet inej alternatívy, ako ukončiť násilie... Obraciam sa na vás všetkých s výzvou, aby ste preukázali veľkú víziu v záujme humanity". Súčasne požiadal okamžite a plne umožniť dodávky humanitárnej pomoci, a to najmä do lokalít, ktoré sú už dlhší čas v obkľúčení jednej zo strán konfliktu.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo svojom príhovore uviedol, že úlohou mierovej konferencie je nájsť spôsob, ako ukončiť "tragický konflikt v Sýrii" a zabrániť jeho rozšíreniu do najbližších štátov regiónu. Súčasne však vyzval "externých hráčov", aby nezasahovali do vnútorných záležitostí Sýrie.

Lavrov tiež dodal, že súčasťou celonárodného dialógu v Sýrii by mala byť aj sýrska tzv. interná opozícia a zdôraznil, že do snáh o urovnanie občianskej vojny by mal byť zapojený aj Irán ako krajina s kľúčovým vplyvom v regióne.

Pan Ki-mun do Montreux pôvodne pozval aj iránsku delegáciu, ale pod tlakom sýrskej opozície, ktorá pohrozila bojkotom konferencie, ako aj na naliehanie Spojených štátov, pozvanie stiahol. Vyvolal tým však hnev Ruska, ktorého šéf diplomacie to označil za "neodpustiteľnú chybu", i keď pripustil, že to nie je "katastrofa".

Sýrska opozícia trvá na Asadovom odchode

Vodca sýrskej opozičnej koalície Ahmad Džarba vo svojom vystúpení v úvode mierovej konferencie o Sýrii, ktorá sa dnes začala vo švajčiarskom Montreux, deklaroval, že opozícia nepristúpi na rokovania o zotrvaní prezidenta Bašára Asada pri moci.


Súčasne vyzval sýrsku vládnu delegáciu, aby sa zaviazala k odovzdaniu všetkej moci z rúk Asada a súčasného vedenia krajiny orgánom prechodnej vlády.

Džarba apeloval, aby oficiálna sýrska vládna delegácia "okamžite" podpísala ženevské komuniké a odovzdala všetky právomoci, vrátane výkonnej i vojenskej moci. Podľa jeho slov to bude prvý krok na ceste k "novej Sýrii".

Vo svojom prejave Džarba zdôraznil, že opozičná delegácia je odhodlaná vyvinúť všetko nevyhnutné úsilie pre úspech mierovej konferencie. Dodal, že riešenie sýrskeho problému už nemožno ďalej odkladať.

Pokiaľ ide o súčasnú situáciu v Sýrii, Džarba uviedol, že sýrska opozícia a Slobodná sýrska armáda sú odhodlané bojovať proti teroristom a islamistickým žoldnierom v Sýrii. Dodal, že na tomto poli už dosiahli isté úspechy v bojoch s jednotkami libanonského šiitského hnutia Hizballáh, ktoré bojuje po boku Asadovej armády.

Vedúci sýrskej vládnej delegácie na rokovaniach, minister zahraničných vecí Walíd Mualim, uviedol, že o Asadovom osude môže rozhodnúť len sýrsky ľud.

"Prišli sme sem ako zástupcovia sýrskeho ľudu a štátu a každý musí vedieť, že nikto na svete nemá právo odňať legitimitu prezidentovi alebo vláde.... len samotní Sýrčania," zdôraznil Mualim.

Mualim označil Rusko za skutočného priateľa Sýrie

V dlhom príhovore na úvod konferencie, ktorý prekročil stanovený desaťminútový limit, Mualim vyzval zahraničné mocnosti, aby prestali "podporovať terorizmus" a zrušili sankcie uvalené na Damask. Kriticky sa vyslovil aj k spravodajstvu o občianskej vojne v Sýrii v západných médiách a vyhlásil, že je "zaplatené petrodolármi" - dolármi pochádzajúcimi z predaja ropy.

Podľa Mualima terorizmus v Sýrii podporuje viacero štátov, ktoré vyslali svoje delegácie na konferenciu v Montreux. O ktoré štáty ide, nespresnil. Dodal však, že ich cieľom je destabilizovať a zničiť Sýriu prostredníctvom "vývozu terorizmu", a v mene svojom i v mene svojej krajiny vyjadril ľútosť, že sa s týmito štátmi ocitol za jedným rokovacím stolom.


Sýrsky minister upozornil, že tí, ktorí sa snažia zmeniť situáciu v regióne, financujú wahhábitov. "Toto nepomôže zastaviť krviprelievanie v Sýrii, ale niektorí z tu prítomných to nechcú pochopiť," dodal. Veľmi kritický bol Mualim aj k Turecku, ktoré Sýrii ako susedný štát nepomohlo. Turecké vedenie obvinil zo spojenectva s teroristami, ktorých úrady vpustili na turecké územie, a vládu Turecka označil za zradcu. Varoval, že "to všetko sa Turecku môže vrátiť".

Mualim, naopak, vysoko ocenil postoj Ruska, ktoré označil za skutočného priateľa Sýrie. Rusko už zablokovalo niekoľko rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN odsudzujúcich Sýriu, je dlhoročným spojencom sýrskeho režimu a odmieta návrhy na zosadenie jeho vodcu Bašára Asada.

Mualim dodal, že výsledky mierovej konferencie budú v Sýrii predmetom referenda, "aby o svojom osude rozhodol samotný sýrsky ľud".

Fabius a Hague vyzvali na okamžité prímerie

Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius a jeho britský rezortný partner William Hague vyzvali dnes na okamžité prímerie v Sýrii a vytvorenie koridorov na prepravu humanitárnej pomoci pre civilistov. Obaja ministri to vyhlásili v prejavoch, ktoré predniesli v úvode mierovej konferencie o Sýrii vo švajčiarskom Montreux.Ukončenie konfliktu si praje aj pápež František
Pápež František sa dnes z Vatikánu na účastníkov mierovej konferencie v Montreux obrátil s výzvou, aby sa "urýchlene dohodli na skončení občianskej vojny v Sýrii".

Sýrska vláda a jej protivníci nesmú podľa pápeža premrhať žiadnu možnosť, aby urýchlene dosiahli zastavenie násilností a ukončenie konfliktu, ktorý "spôsobil už toľko utrpenia".

Počas tradičného stretnutia s veriacimi František vyjadril želanie, aby "sa drahý sýrsky národ vydal na cestu zmierenia, súladu a obnovy za účasti všetkých občanov, aby jeden druhého považoval nie za nepriateľa či protivníka, ale prijal ho ako brata".

Podľa Fabiusa "je to hrozná situácia, keď o život prišli tisíce nevinných žien, detí a mužov". Vyzval, aby bolo vyhlásené jedno alebo niekoľko prímerí, ktoré by umožnili vytvorenie humanitárnych koridorov a dodávku potravín a liekov.

Fabius dodal, že zodpovednosť za "hroznú situáciu" v Sýrii nesie vláda prezidenta Bašára Asada, ktorá je však rovnako zodpovedná za nárast "zločineckého terorizmu, o ktorom tvrdí, že s ním bojuje, ale v skutočnosti je jeho spojencom".

Hague podľa agentúry RIA Novosti uviedol, že kríza v Sýrii nadobudla obrovské rozmery. "Vieme, aké kroky treba podniknúť (na riešenie krízy): vytvoriť presný harmonogram vytvárania prechodných mocenských orgánov, vyhlásiť prímerie na celom území krajiny a zabezpečiť dodávky humanitárnej pomoci," spresnil Hague.

Boje v Sýrii si vyžiadali už viac ako 130 000 obetí

Lavrovov americký rezortný partner John Kerry dnes pripustil, že sýrska mierová konferencia bude náročným a komplikovaným vyjednávaním. Dodal však, že v Montreux sa zišli všetci kľúčoví hráči, ktorí môžu vplývať na prijímanie rozhodnutí a výsledok konferencie. Zdôraznil, že vďaka spoločnému úsiliu bude možné prijať rezolúciu, ktorá zabezpečí mier v regióne.

Na margo zotrvania Bašára Asada v úrade prezidenta Sýrie Kerry povedal, že "nemôže byť súčasťou prechodnej vlády". Podľa Kerryho názoru by Asad nemal znovu získať legitimitu na to, aby v Sýrii vládol aj naďalej.


"Jeden muž nemôže už dlhšie ako rukojemníka držať celý štát alebo región," uviedol Kerry na margo Asadovho ďalšieho účinkovania v sýrskej politike. Súčasne dodal, že v budúcej vláde nebude miesto pre "teroristov" z radov povstaleckých skupín.

Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius pri príchode na konferenciu pred novinármi uviedol, že "skutočná konferencia sa začne o dva dni", keď po presune z Montreux začne v Ženeve rokovať delegácia sýrskej vlády so zástupcami opozície. "Ak tá (konferencia) zlyhá, nastane skutočná kríza," upozornil Fabius.

Suhajr Atásíová, členka sýrskej opozičnej delegácie, pred novinármi vyhlásila, že Rusko ako spojenec sýrskeho režimu musí vyvinúť tlak na Asada, aby sa vzdal moci. "Prechodné obdobie je pre nás kľúčovým bodom. Nie sme tu len na to, aby sme rokovali o humanitárnej pomoci. Potrebujeme prechod k demokracii," zdôraznila.

Agentúra AP informovala, že napriek konaniu mierovej konferencie vo Švajčiarsku v samotnej Sýrii pokračujú boje medzi vládnou armádou a povstalcami. Vládne delostrelectvo dnes ostreľovalo dediny v okolí Damasku a damaské predmestie Džubar bolo dejiskom stretov medzi vládnymi a povstaleckými jednotkami. Opoziční aktivisti hlásia aj boje z stredosýrskeho mesta Hamá, z provincie Dará a zo severosýrskeho mesta Aleppo, kde sa protivládne povstanie pred takmer tromi rokmi začalo.

Pokračujúce boje a násilnosti, ktoré si už v Sýrii vyžiadali viac ako 130.000 obetí na životoch, vyvolávajú veľké znepokojenie Moskvy i Washingtonu, ktoré sa však aj napriek rozdielnym názorom v niektorých oblastiach zhodujú v nevyhnutnosti okamžite zastaviť krviprelievanie.

Zdroj na rokovaniach v Montreux, ktorý je poradcom sýrskej opozície, pre Reuters uviedol, že "v kontexte toho všetkého je ťažké mať nejaké očakávania". Moskva a Washington sú však podľa neho skutočne oddané myšlienke ukončiť konflikt. Ich odhodlanie je úprimné a "toto stretnutie nie je pre parádu", dodal pre AP nemenovaný zdroj.




Saudská Arábia vyzýva na odsun všetkých zahraničných jednotiek zo Sýrie

Saudský minister zahraničných vecí Saúd al-Fajsal dnes počas mierovej konferencie vo švajčiarskom Montreux vyzval na odsun všetkých zahraničných jednotiek zo Sýrie, vrátane libanonského šiitského hnutia Hizballáh a iránskych Revolučných gárd, ktorých ozbrojenci bojujú na strane prezidenta Bašára Asada.Catherine Ashtonová vyzýva ženy
Šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová vyzvala zapojiť do procesu urovnania situácie v Sýrii aj ženy, s ktorých zástupkyňami sa stretla v predvečer mierovej konferencie.

"Želám si, aby všetky úsilia (na tejto konferencii) boli korunované úspechom, aj keď nie dnes, tak tento týždeň alebo neskôr," dodala. Upozornila, že aj nevýrazný pokrok na rokovaniach v Montreux môže mať zásadný význam pre riešenie humanitárnej krízy v Sýrii. Uviedla, že je potrebné umožniť sýrskemu obyvateľstvu, aby malo lepší prístup k pomoci v podobe dodávok potravín, liekov a ďalšieho zabezpečenia.

Fajsal súčasne upozornil, že v mocenských orgánoch prechodného obdobia v Sýrii nebude miesto pre Asada a tých, ktorí "majú na rukách krv".

Mierová konferencia v Montreux, ktorá sa koná pod dohľadom OSN, nesmie podľa Fajsala stratiť zo zreteľa svoj cieľ - vytvorenie politických orgánov prechodného obdobia v Sýrii. "Nastal pravý čas neopustiť sýrsky ľud znova," zdôraznil. Turecký minister zahraničných vecí Ahmet Davutoglu vo svojom príspevku uviedol, že v Sýrii je potrebné vytvoriť prechodnú vládu, keďže súčasná stratila legitimitu i schopnosť kontrolovať situáciu v krajine. Základy prechodných orgánov by mala položiť prebiehajúca mierová konferencia, domnieva sa Davutoglu. Podobne ako Fajsal je presvedčený, že miesto v prechodnej vláde by nemal mať nikto, kto má "na rukách krv".


Davutoglu sa vyslovil za vyhlásenie prímeria oboma stranami konfliktu. Konferenciu v Montreux označil za výnimočnú šancu, ktorá môže pomôcť zastaviť krviprelievanie v Sýrii, a vyzval nepremrhať túto príležitosť. Turecký politik pripomenul, že jeho krajina prichýlila vyše 700.000 utečencov a jej "dvere sú naďalej otvorené". Turecko bude vždy po boku sýrskeho ľudu, zdôraznil.

Sýrsky minister zahraničných vecí Walíd Mualim pritom dnes vo svojom prejave Turecko ostro kritizoval, pretože Sýrii ako susedný štát nepomohlo. Turecké vedenie obvinil zo spojenectva s teroristami, ktorých úrady vpustili na turecké územie, a vládu Turecka označil za zradcu. Varoval, že "to všetko sa Turecku môže vrátiť".

Medzinárodní prokurátori obviňujú sýrsky režim

V predvečer mierovej konferencie britský denník Guardian a americká televízia CNN zverejnili správu troch bývalých medzinárodných prokurátorov, v ktorej obviňujú sýrsky režim z mučenia vo veľkom rozsahu a poskytujú dôkazy pre svoje tvrdenia.

V správe prokurátori upozorňujú, že Sýria od vypuknutia protivládnych protestov pred necelými tromi rokmi systematicky mučila a popravila asi 11.000 väzňov. Jeden z prokurátorov uviedol, že o vine súčasného sýrskeho režimu sú nespochybniteľné dôkazy. Damask však podozrenia a obvinenia odmieta.

Vyšetrovatelia pritom preskúmali tisíce fotografií mŕtvych väzňov, ktoré zo Sýrie vyniesol nemenovaný dezertér - bývalý fotograf sýrskej vojenskej polície, vystupujúci v médiách pod menom Caesar.


Zo Sýrie údajne vyniesol 55.000 digitálnych snímok tiel asi 11.000 väzňov z obdobia od roku 2011 do vlaňajšieho augusta. BBC dodáva, že fotograf nebol očitým svedkom žiadneho zabitia, jeho úlohou bolo nasnímať telá pre potreby identifikácie a ako dôkaz vykonania rozkazu na zabitie. Patológ Stuart Hamilton, ktorý snímky skúmal, pre BBC povedal, že na mnohých telách badať stopy po mučení, bití, škrtení i hladovaní.

Sýrska vláda sa k správe nevyjadrila, avšak počas 34 mesiacov trvania občianskej vojny stále popiera obvinenia z porušovania ľudských práv.

Objednávateľom správy bol Katar, ktorý v občianskej vojne v Sýrii podporuje protivládnych povstalcov.
 

Vyberte región